Udruženje oboljelih od amiotrofične lateralne skleroze (ALS) Republike Srpske, zvanično je postalo član Internacionalne Alijanse ALS/MND udruženja. Alijansa je osnovana 1992. godine i radi pod sloganom “Ujedinjeni u svjetskoj borbi protiv ALS/MND”. Svojim aktivnostima Alijansa želi da poveća svijest o ALS/MND širom svijeta, da obezbijedi razmjenu iskustava, preporuka i optimalnih rješenja za razne probleme sa kojim se suočavaju oboljeli i njihove porodice, da poboljša kvalitet njege, da podstakne i podrži istraživanja, te da obezbijedi međunarodni identitet udruženjima oboljelih od ALS/MND.

U sklopu svojih aktivnosti, Alijansa u partnerstvu sa MND Udruženjem Engleske, Velsa i Sjeverne Irske organizuje svake godine Međunarodni simpozijum o ALS/MND, koji okuplja vodeće istraživače i zdravstvene stručnjake širom svijeta da predstave i raspravljaju ključne inovacije u ovoj oblasti. Pored ovog simpozijuma, u istom periodu se održava i godišnji sastanak Alijanse koji predstavlja globalni forum za članove da razmjene informacije o njezi i podršci osobama sa ALS/MND. Članovi razgovaraju o pitanjima koja ih posebno pogađaju i razmjenjuju inicijative i ideje koje imaju potencijal da utiču na promjene i stvaranje novih programa u drugim dijelovima svijeta.

Udruženje oboljelih od ALS Republike Srpske je osnovano krajem decembra 2015. godine. Značaj prijema Udruženja u svjetsku zajednicu je utoliko veći što će od skoro samog početka svog rada biti u prilici da primijeni svjetske preporučene standarde u njezi oboljelih koliko naši uslovi to budu dozvoljavali. Podsjetimo da je Udruženje oboljelih od ALS pokrenulo niz aktivnosti tokom avgusta mjeseca u svrhu skupljanja sredstava za nabavku neinvazivnih ventilatora (NIV), koje je završeno humanitarnim koncertom “Banja Luka za ALS”. Kao rezultat, prikupljena su sredstva za nabavku četiri NIV aparata, čija se isporuka očekuje ovih dana. U znak podrške ovoj akciji i sama kompanija BORMIAMED će pokloniti još jedan aparat. Udruženje oboljelih od ALS je svojim akcijama zbližilo oboljele, njihove porodice i cijelo naše društvo, te se pridružilo svjetskoj zajednici u nadi da obezbijedi što bolju njegu svojim članovima, jer

“Nekom koga volim potrebna je pomoć”.

welcome-letter-republika-srpska